Traumaverwerking
Kinderen, jongeren, volwassenen – iedereen maakt in zijn of haar leven nare dingen mee. Denk bijvoorbeeld aan:
- Ernstig ongeluk
- Ramp
- Zware operatie
- Vechtscheiding
- Inbraak of overval
- Getuige zijn van mishandeling
- Geweld tussen ouders
- Overlijden van een naaste
- Aanranding
- Langdurige pesterijen
Soms lukt het om stap voor stap de draad weer op te pakken. Maar soms lukt dat niet. Het kan dan gebeuren dat je na een paar weken nog steeds slecht slaapt, nachtmerries hebt, gespannen bent en sommige dingen niet meer durft te doen. Je hebt dan mogelijk last van een trauma.
Wanneer is iets een trauma?
Of een ingrijpende gebeurtenis een trauma wordt, hangt af van:
- De ernst van een gebeurtenis
- Je leeftijd
- De hoeveelheid steun
- Hoe je er zelf mee omgaat
- Herhaling van gebeurtenissen
Je hebt iets naars meegemaakt. Dat is niet iets dat je zomaar even vergeet; het kost tijd om hiervan te herstellen. Je probeert langzaam het gewone leven weer op te pakken. Maar wat betekent het als je na verloop van tijd nog steeds veel last ervan hebt? Je heb het in dat geval niet goed kunnen verwerken. We spreken dan van een trauma.
Misschien heeft jouw kind wel iets heel heftigs meegemaakt en er na een paar weken nog dagelijks last van. Of je hebt zelf een schokkende gebeurtenis meegemaakt en het lukt je maar niet om dit een plek te geven. In dit soort situaties sta je er gelukkig niet alleen voor: De GezinsManager kan jou of jouw kind helpen bij traumaverwerking.
Hoe herken ik een trauma?
Iedereen reageert anders op een traumatische gebeurtenis. De symptomen kunnen dan ook heel verschillend zijn. Je kan last hebben van de volgende klachten:
Wat kan ik zelf doen om een trauma te verwerken?
Heb je erg last van de nare gebeurtenis en heb je moeite met het verwerken ervan? Het kan dan helpen om met iemand erover te praten. Praten kan namelijk opluchten en je echt helpen bij traumaverwerking. Soms doet praten over een trauma al genoeg. Probeer daarom over de gebeurtenis te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een familielid, vriend of vriendin, collega of docent. Tijdens de gesprekken kunnen de klachten duidelijker naar voren komen. De ander kan daarnaast ook meedenken over een oplossing om het trauma alsnog op eigen kracht of met hulp van de omgeving te verwerken.
Hoe De GezinsManager kan helpen bij traumaverwerking
Soms kom je er zelf niet uit en is er meer hulp nodig bij traumaverwerking. De GezinsManager is er dan voor je. Wij gaan samen met jou aan de slag om je trauma goed te verwerken. We nemen eerst de tijd om jou, je kind of gezin goed te leren kennen. Vervolgens kijken we wat nodig is en wat het beste bij jouw klachten en je situatie past. Als dit allemaal duidelijk is gaan we samen met jou aan de slag. Dit is wat we zoal doen om je te helpen:
- EMDR-therapie
- IEMT
- Kindertherapie
- Systeemtherapie
- Gezinsondersteuning
Ons doel
Het doel is om jou de best passende behandeling te geven, zodat je de nare gebeurtenis goed kunt verwerken en stap voor stap de draad weer kunt oppakken. Dat gaan we samen bereiken.
Wat kan ik verwachten van de GezinsManager bij het verwerken van mijn trauma?
Wanneer je contact met De GezinsManager hebt opgenomen, zullen wij samen met jou op weg gaan naar nieuw gezinsgeluk. Het oplossen van jouw hulpvraag is altijd maatwerk. Bekijk welke stappen je globaal kun verwachten hierbij.